Onlangs kondigde dit best bewaarde geheim uit Zeeland zijn nieuwe (dubbel)album en fotoboek ‘Komma’ aan. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via de website van Muziekgebouw Eindhoven.

Al jaren verheugde Tonnie ‘broeder’ Dieleman huiskamers en podia in Zeeland met liedjes vol zonde en zaligheid, met op de achtergrond altijd het Zeeuwse landschap, bezongen als een oord vol mystiek. Aan zijn lijf geen polonaise. Zijn meest prominente fan is zijn Amerikaanse evenknie Bonnie “Prince” Billy – zo goed bewaard is het geheim bij nader inzien toch niet. De twee namen een split-single op, waarbij ze een nummer van elkaar vertaalden. Van het Zeeuws-Vlaamse dialect zal Bonnie “Prince” Billy waarschijnlijk geen chocola hebben kunnen maken. Dat hoeft ook niet per se. Dieleman schrijft prachtige teksten, daar niet van, met een hoofdrol voor het Zeeuwse landschap, de luchten, de rust en de ruimte. Maar die sfeer zit ook in de muziek. Je pikt het ook op als je niet alles verstaat. Dat is de kracht van de broeder.

Begin september komt broeder Dieleman met een langverwacht volledig nieuw album: ‘Komma’. Het is een dubbelalbum en een fotoboek in één en verhaalt over het krekengebied van het Land van Axel. Bij elkaar vormt het een eerbetoon aan de mysterieuze kreken van Zeeuws-Vlaanderen, een land van waterkanten.