Damien Jurado is altijd al de architect van zijn eigen onoplosbare puzzels. Met zijn 15de zelfgeproduceerde studioalbum brengt hij echter iets meer duidelijkheid in misschien wel de beste van al zijn meesterwerken tot nu toe. Een ding is volgens hem namelijk zeker: “I don’t think I’ll ever know what my songs are telling me.” Het zal geen toeval zijn; What’s New, Tomboy? is de eerste plaat van Jurado dat eindigt met een vraagteken. Wie wil weten hoe de singer-songwriter, met zijn onmiskenbaar betoverende lo-fi melancholiek, zich dit keer weet te vernieuwen? Wij dus. En we weten zeker dat we daar heel erg naar uitkijken!

Jurado’s beslissing om op What’s New, Tomboy? alle materialistische dingen weg te beitelen strekt zich niet alleen uit tot de helderheid van de door hem gekozen woorden. Jurado: “Ik heb met opzet bepaalde instrumenten weggelaten, dus je maakt ruimte voor de luisteraar om hun eigen melodieën en delen in te vullen.”

What’s New, Tomboy? is een album dat rust zoekt in kale en onvruchtbare openbaringen: soms fragiel, soms bevestigend, soms wrang, en meestal een versleten mix van al die gevoelens.